İftar Bağışı

Ramazan Nedir?

Ramazan ayının diğer aylara göre büyük bir yeri vardır. Çünkü Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Çünkü Kur'an-ı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Ayrıca bin aydan daha hayırlı olan "kadir gecesi" bu ay içerisindedir ve tabi ki oruç ibadeti de bu ayda yapılmaktadır.

Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir.

Ramazan ayı, geçmişten günümüze kültürümüzde oldukça özel bir yere sahiptir. Dini temeli ile birlikte sahip olduğumuz geleneklerimiz de bu ay içerisinde ihtiyacı olan insanlara yardımcı olmayı, kurduğumuz güzel sofralarda sevdiklerimizi, komşularımızı, dostlarımızı ağırlamamızı öğütler. Bu yüzden Ramazan sofraları, daima birleştiricidir. İhtiyaç sahiplerini, uzun zamandır görüşülemeyen aile fertleri bir araya getirir.

İftar Nedir?

İftar, ramazan ayında Allah rızası için tutulan oruçların, güneşin ufuktan kaybolduğu zamanlarda okunan ezan ile açılmasıdır. Yani oruç açma durumudur. İftar açmak nedir sorusunun cevabı da bu cevapla örtüşür. İftar nedir çok kısa anlatacak olursak; yemek yasağının kalktığı an olan iftar, ramazan günlerinin akşam yemeği olarak da nitelendirilebilir.

İftar bağışlarınız ile Ramazan ayını güzel bir şekilde tamamlamış olalım.

Zekât Nedir?

Zekât, İslam’ın beş şartından biridir. Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

Kimler Zekât Verir?

Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Zekât Kimlere Verilir?

Zekâtın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerim’de ayrıntılı şekilde açıklanmış, “Zekâtlar ancak fakirlere, yoksullara, zekâtların toplanmasında görevli memurlara, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda cihâd edenlere ve yolda kalmışlara verilir. Allah’ın bu konudaki kesin emri ve taksimi böyledir. Allah her şeyi hakkiyle bilen, her işi ve hükmü hikmetli ve sağlam olandır.”(Tevbe, 9/60) nisabı da hadislerde belirtilmiştir. (Buhârî, Zekât, 32, 36, 38, 43) Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekâtını vermesi gerekir.

Fitre Nedir?

Fıtır sadakası halk arasında "fitre" diye biliniyor. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, Müslümanların belirli kişilere vermesi vacip olan sadakadır.

Kimler Fitre Vermekle Yükümlü?

Ramazan Bayramı'na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gram altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar, kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlü.

Kişi aynı zamanda, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle de yükümlü.

Ramazan Ayında Yapmamız Gereken Bağışlar

11 ayın sultanı olarak bilinen Ramazan, rahmet, bereket ve yardımlaşmanın zirveye ulaştığı bir ay.

Ramazan yardımı vesilesi ile binlerce aile oruçlarını daha huzurla tutmakta, bayram sevincine ortak olmaktadır.

Bu rahmet ayında, belalardan kurtulmak, bolca sevap kazanmak ve Müslüman kardeşlerimize çeşitli bağışlarda bulunabilirsiniz.

Ramazan ayında yapabileceğiniz bağışlar şunlardır;

• Su Kuyusu

• Kumanya ve Erzak paketi bağışı