Hz. Muhammed'in (S.A.V) insanları İslam'a davet ettiğini duyan Hz. Mus'ab bin Umeyr (r.a) İbn Erkam'ın evine gelerek İslam'ı kabul eder. Müslüman olduğunu duyan akrabaları onu hapseder.

Müslümanların Habeşistan'a hicret edeceğini duyan Hz. Mus'ab bin Umeyr (r.a), kaçarak hicret kervanına katılır ve Habeşistan'a gider. Bir süre sonra Habeşistan'dan döndü. Medineliler 'den bir grup İslam'ı kabul etti ve Muhammed'den kendilerine İslam'ı anlatacak öğreticiler talep etti. Bu görev Hz. Mus'ab bin Umeyr (r.a)'e verildi. Medine'de Es'ad bin Zürare'nin evinde kalan Hz. Mus'ab bin Umeyr (r.a) birer ikişer gelen Medinelilere İslam'ın esaslarını öğretti.

Medine'ye ilk hicret eden sahabi Hz. Mus'ab bin Umeyr (r.a)'dir. Kendisine verilen bu görev dolayısıyla Hz. Mus'ab bin Umeyr (r.a), İslam'da ilk öğretmen olarak kabul edilir. Medine'de ilk cuma namazı kıldıranın da' o olduğu rivayet edilir. Hz. Mus'ab bin Umeyr (r.a) Bedir ve Uhud savaşlarına katıldı. Her ikisinde de İslam ordusunun bayraktarlığını yaptı.